Ne várd meg, míg baj lesz! A csatornatisztítás a megelőzésben is segít!

csatornatisztítás

Az ingatlanhoz tartozó rendszerekkel általában nem foglalkozunk addig, amíg kifogástalanul működnek azok. Míg a fűtés rendszeres kontrollja figyelmet érdemel, addig a csatornarendszert hajlamosak vagyunk elhanyagolni. Pedig a megelőzés sokszor nem szól kevesebbről, mint a lefolyószűrő használatáról és a tudatos szaniterhasználatról.

Kamerás csatornavizsgálat profikkal

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a prevencióra akár a kamerás cső- és csatornavizsgálat igénylésével is lehet figyelni. A speciális száloptikás eszköznek köszönhetően a szakember a teljes rendszert át tudja vizsgálni, és abban minden lerakódást, esetleges hibát észrevesz. A rögzíthető felvétel utólag is lehetővé teszi a kontrollt, így ha valami elkerülte volna a figyelmet, azt később is észre lehet venni.

Csatornatisztítás vagy csőgörény?

A womás csatornatisztítás rendszerint a makacs dugulásokkal is elbánik, így ezzel biztosan nem lőhetsz mellé. Gyakran válik szükségessé a mechanikus tisztítás. Ezt a laikusok csak csőgörényként ismerik. Az eszköz többféle kialakítással is rendelkezésre állhat, sőt, a szaküzletekben az ingatlantulajdonos is beszerezheti a maga modelljét. A kérdés csak az, hogy érdemes-e. A tapasztalatok azt mutatják, hogy hozzáértés hiányában, a nem megfelelő kezekben akár nagyobb bajt is okozhatnak a rendszerrel a laikusok. Ha nem tudod, milyen méretre van szükséged, vagy egyszerűen még soha nem fogtál ilyet a kezedben, akkor jobb, ha inkább szakemberre bízod a csatornatisztítás feladatát.

Figyelj a szaniterhasználatra! Érdemes!

Amint átjárható a lefolyó, átgondolhatod, mit csináltál rosszul. Rendszeresen a toalettben landolnak az ételmaradékok? Itt szabadulsz meg a nedves törlőkendőktől és a használt macskaalomtól? Nos, ez még az új építésű ingatlanok rendszerével is gyorsan elbánik. Vannak kifejezetten lehúzható nedves WC papírok, az ételmaradékok és a nagy nedvszívó képességgel rendelkező alom helye viszont egyértelműen a szemetesben van. Ha korábban nem használtál lefolyószűrőt, akkor itt az ideje, hogy beszerezze egy szettet. A konyhában és a fürdőszobában is kitűnő szolgálatot tesz, segítségével megakadályozhatod, hogy hajszálak és apró, darabos szennyeződések kerüljenek rendszerbe.

A csatornatisztítás egyébként megelőzés gyanánt is remek választásnak bizonyul. Ha használt lakást vásároltál, még a beköltözés előtt hasznos lehet átnézetni a rendszert a kamerás csatornavizsgálattal, vagy egyszerűen womás mosással átmosni azt, biztos, ami biztos alapon.