Special Duguláselhárítás
Hívjon most!
Nálunk a minőség számít!

Kamerás csatornavizsgálat

Mi is az a kamerás csővizsgálat és mire jó?

A kamerás csatornavizsgálat nagyjából ugyanazt a modern technológiát alkalmazza, amit az egészségügyben is használnak az ereknél, de a dugulások felderítésénél is rendkívül hasznos.

Továbbá:

 • Vizsgálhatunk vele olyan csőszakaszokat, felfedezhetünk olyan hibákat, amit egyébként csak falbontással lehetne kideríteni, vagy még úgy sem, ha a föld alatt van – így jelentős időt és pénzt takarítunk meg.
 • Lerakódásokat, repedéseket, benőtt gyökérzetet, rosszul beszerelt, rossz lejtésű csővezetékeket, a tömítőgyűrűk beboltosulását, a csövek illesztését deríthetjük fel a műszer segítségével.
 • A csövek lejtési szintjének mértékét is mutatja a kamerás csatornavizsgáló színes, nagy felbontású képernyője, valamint a felvétel készítésének ideje, a hiba pontos helyzete, távolsága, a mérete és számos, a duguláselhárító szakembereknek fontos információ is látható a képernyőn.
 • A csövek lejtési szintjének feltérképezése kiemelkedően fontos, hiszen ha az nem megfelelően lett kialakítva a csövek letételénél, előbb-utóbb garantált a dugulás.
 • Nem utolsósorban a kamerás csatornavizsgálatot a biztosító is elfogadja szakvéleményként, így a kártérítési procedúra is könnyebb lesz.
 • A különböző méretű kamerafejjel minden átmérőjű csatornába betekintést nyerünk.
  A kisebbel vizsgálhatjuk a mosogató, a kádlefolyó, zuhanyzó, a mosdó, padlóösszefolyó, piszoár csőszakaszait.
 • A nagyobbakkal a WC, az esővíz-elvezető, alapvezeték, gerincvezeték belsejét tudjuk ellenőrizni.
 • 32 mm-től 315 mm átmérőjű csöveket tudunk vizsgálni.
 • Kérésre felvételt, esetleg képeket is készítünk.
 • A kamerafejeken saját éles fényű lámpa van, így semmilyen repedés, elváltozás nem bújhat el a szemünk elől a csöveken belül.
Kamerás csővizsgálat
Budapest III. kerületében vizsgáltuk az esővízelvezető csatorna állapotát a tetőteraszról a ciszternáig.
Kamerás csatornavizsgálat

Mit mutat a kamerás csővizsgálat?

A hatékony, erős világítással ellátott kamerafej minden elváltozást kimutat a csatorna teljes belső felületén, legyen az bármilyen kacskaringós vagy szűk.

Ezzel pontosan lokalizáljuk a hiba, hibák milyenségét, okait és nagyságát, valamint pontos helyét.

A hibafeltárás után azokat a hibákat, amiket tudunk, kijavítjuk womás vagy spirálos gépeinkkel, egyéb beavatkozásokkal – mikor melyik a legcélravezetőbb.

Gyökerek benövésénél pl. a spirált vetjük be.

Javaslatot teszünk a hibás csőszakasz kicserélésére és így csak azon a szakaszon kell a földet kiásni, ahol a csőjavítás szükséges, ezzel jelentős időt, energiát és nem utolsósorban pénz takarítunk meg a tulajnak.

Rendkívül fontos a csövek lejtésének megfelelő szöge, ennek javítására is teszünk javaslatot.

Mikor érdemes kamerás csatornavizsgálatot végezni?

Szennyvízcsatorna tisztítása womával

Esővíz- és szennyvízcsatorna állapotfelmérését végeztük Tihany városában.
Néhány szakaszt woma rendszerrel tisztítottunk, hogy a víz akadálymentesen folyhasson le.

 • Mindenképpen ajánlatos felmérést végeztetni, ha egy ingatlant vásárol, vagy ha teljes műszaki felújítás van. (kép és rövid szöveg)
 • A villany-, gázvezetékek mellett a vízhálózatot és a csatornahálózatot is ajánlatos feltérképezni, hogy ne érje kellemetlen meglepetés.
 • Annak senki sem örülne, ha egy teljesen felújított, kifestett, megszépített lakást vagy házat egyszer csak elönt a szennyvíz. (link)
 • Tisztában kell lenni a falakban, a föld alatti csövek állapotával is.
 • Jó tudni, milyen csőátmérőkkel rendelkeznek az egyes szakaszok, a csövek lejtése megfelelő-e, vannak-e repedések, amik esetleg folyamatosan áztatják a földet kertes házaknál…

Kifejezetten ajánlott a kamerás csővizsgálat akkor,

 • ha ismétlődő dugulások jelentkeznek,
 • társasháznál pl. ha az aljzatban futó szennyvízvezeték repedt, az szivárog,
 • ha büdös van,
 • ha lassan megy le a víz, szűkületeket látni,
 • ha beázik a fal, a mennyezet (panellakásoknál, társasházaknál),
 • csatornahálózat, nyomvonalak feltérképezésekor,
 • ha a WC-be, alapvezetékbe, összefolyóba beleesett valamilyen oda nem illő tárgy,
 • ha akad a spirál, vagy gyökérdarabok jönnek fel,
 • de a rendszeresen használt nedves törlő is okozhat nagy valószínűséggel bajokat.

Hosszú távon kifizetődőbb, ha most áldoz rá, mintha később elönti otthonát a szennyvíz.

Plafon beázása

Mikor ilyen a plafon, szinte biztos, hogy a felső lakásban szivárog a cső a falban.

A kamerázás menete és ideje

Mielőtt a kamerát használnánk, womával, vagyis magas nyomású csatornatisztító géppel el kell tüntetnünk az esetleges zsíros vagy egyéb lerakódásokat, hogy a kamerával tisztán lássuk a cső hibáit, amit azok a lerakódások egyébként elfednének.

A kamerázás időtartama a díjazásnál nem számít, csupán a méter. Addig csináljuk, amíg meg nem találjuk a hiba okát.

Tehát mi is érdekeltek vagyunk a hiba mielőbbi elhárításában, egyúttal Ön is biztos lehet, hogy a lehető leghamarabb megoldódik problémája.

 

 • -1 szakasz 50 m
esővíz-elvezető csatorna dugulása
A drain csatorna (eső- és talajvíz elvezető cső) is olykor tisztításra szorul. Ez történt Budaörsön is, ahol a dugulást sikerült megszüntetni a magasnyomású rendszerrel (womával).
Mosogató dugulása kamerás vizsgálattal

Kamerás csatornavizsgáló készülék

Mennyi időt vesz igénybe a vizsgálat?

Átlagosan 1 – 1,5 óra, de extrém esetben lehet 3 vagy több is (fix árral dolgozunk, de lehet óradíj is).

Azt, hogy pontosan mennyi ideig tart, csak hozzávetőlegesen tudjuk megmondani, ahogy az árat is, hiszen nem tudhatjuk előre, mit és hol fogunk találni, milyen intézkedés szükséges.

Az viszont biztos, hogy ha felhív minket és elmondja, milyen hibajelenséget tapasztal, arra mi tudunk egy körülbelüli árat mondani, amihez minden esetben igyekszünk tartani magunkat. Így nem fordulhat elő az, hogy a dugulás elhárítása után megsokszorozódik a munkadíj.

Minden körülmények között korrekt munkavégzést garantálunk, magunk után eltakarítunk, így Ön pár órán belül ismét használhatja a meghibásodott szakaszt.

Vállalunk mind lakossági, mind ipari jellegű munkát.

Megoldható házilag is a kamerás csővizsgálat?

Vannak, akik úgy gondolják, inkább bérelnek egy ilyen műszert és majd maguk megtalálják a problémát, de nem biztos, hogy ez a célravezető megoldás, hiszen komoly szakmai tapasztalat is szükséges a drága gépekhez.

Mögöttünk több mint 600 megoldott eset áll.

Tudjuk, hogy mit kell nézni a kamerán, mit hogyan értelmezzünk a látottakból, illetve hogy a feltárt hiba milyen további intézkedést kíván.

Foglakozásunkból eredően is (tűzoltók vagyunk) nagymértékű tapasztalattal, gyors, hatékony problémamegoldó szemlélettel, műszaki érzékkel rendelkezünk az épületek szerkezeti felépítésével kapcsolatban, a gyors helyzetfelismerés pedig minden helyzetben szerencsés, ezt senki nem vitatja.

A legtöbb esetben kezdeti gyanúnk beigazolódik már a hiba elmondása alapján is.

Kamerás csatornavizsgálat mosogatónál

Kamerás csatornavizsgálatot végeztünk Martonvásáron. A tulajdonos a cső belső állapotára volt kíváncsi, amit szakszerűen meg is kameráztunk.