Kamerás csatornavizsgálat – Ezzel mindenre fény derül!

csatornavizsgálat

A szabad szemmel jól látható problémákat a leginkább egyszerű megoldani. Leomlott a vakolat? Festést igényel a nappali? Izzócsere szükséges? A ház körül előforduló teendőket általában magunk is elvégezhetjük. Vannak azonban olyan területek, amelyek elsősorban szakértelmet követelnek meg, másodsorban nem is igazán látható, hogy tulajdonképpen mi is a gond. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a dugulások egy része lefolyótisztítókkal és pumpálással megszüntethetők, ám nem mindegy, meddig próbálkozik a lelkes laikus maga.

Van az a pont, amikor mindenképp szakember segítségét érdemes kérni. A vissza-visszatérő dugulások esetében is így van, hiszen nagy a valószínűsége, hogy a tényleges dugulást ilyenkor nem sikerült elhárítani. A kamerás csatornavizsgálat prevenciós céllal is egyre inkább keresett, de elsősorban mégis akkor esik rá a választás, ha a dugulás pontos helyét és jellegét szeretnénk meghatározni. Ahelyett tehát, hogy a házi használatra szánt csőgörénnyel bajlódnál, s akár a csövek épségét is kockáztatnád, érdemes a lakóhelyeden tevékenykedő szakemberek mellett letenni a voksot.

Mik a leggyakoribb tapasztalatok?

Sokan  attól tartanak, hogy a kamerás csatornavizsgálat során bontást igénylő problémákra derül fény. Ezekkel nem csak az a gond, hogy költségesebbek, mint egy hagyományos duguláselhárítás, hanem általában bontást is igényelnek. Természetesen nem állítható, hogy biztosan nem lesz szükség a bontásra, ám a legtöbbször akár 30 perc alatt újra átjárható lesz a rendszer. Nem is gondolnád, hogy a leengedett ételmaradékok, vagy a toalettben lehúzott nedves törlőkendők, a fürdőszobában túlzásba vitt habzó alapanyagok használata milyen komoly dugulásoknak ágyazhatnak meg. Ez alól az új építésű ingatlanok sem számítanak kivételnek.

Csak a régi házakban van dugulás?

Nyilvánvalóan nem. Tény ugyanakkor, hogy az idő vasfoga nyomot hagy a rendszeren, és a használt ingatlanokban az elzsírosodás kockázatával is érdemes számolni. A kamerás csatornavizsgálat itt lép be a maga preventív jellegével. A használt ingatlan vásárlásakor, használatakor egyaránt érdemes a kamerás cső- és csatornavizsgálat mellett dönteni. Ugyan felesleges kiadásnak számíthat, de ha nem talál hibát a szakember, akkor megnyugodhatsz, ellenkező esetben pedig még időben sor kerülhet a helyreállításra.

A dugulásokért gyakran az ingatlanhasználati szokások tehetők felelőssé. Iktasd ki mindennapjaidból a rendszernek káros szokásokat, és használd a szemetest akkor, ha egyébként már rég a WC-ben húztál volna le valamit!