Hogyan előzheted meg, hogy a duguláselhárítás ünnepnapokon legyen szükséges?

duguláselhárítás

Vendégek az asztalnál, gőzölgő finomságok az asztalon, és akkor beüt a baj. A dugulás mindig a legrosszabbkor jelenik meg, legyen szó akár a fürdőszobáról, akár a toalettről, vagy a konyhai mosogatóról. A mosdókagyló és a mosogató esetében a szifon kitisztítása gyors megoldást kínálhat, de garanciát az eredményre semmiképp. Ráadásul vannak olyan helyzetek, amikor a házilagos módszerek szinte biztosan nem teszik újra átjárhatóvá a rendszert.

Mindenki szeretné elkerülni, hogy a duguláselhárítás ünnepnapokon váljon aktuálissá. Már akkor is sok bosszúságot okoz, ha házilag helyrehozható a dolog. Pláne nehézségekkel jár a helyzet, ha szakembert szükséges kihívni. Sokan tartanak a várható költségektől, a bontástól, és persze a rendelkezésre álló szabadidő is ugrik így. Mit tehetsz a megelőzés érdekében? Hogyan kerülhető el, hogy a dugulások bármikor plusz kiadást és bosszúságot okozzanak?

Forró víz és lefolyótisztító

Takarításkor gondolsz a lefolyók állapotára? Néha elég lenne forrásban levő vizet a lefolyóba önteni, és a zsiradékok, hajszálak okozta problémák máris a múlté lennének. A lefolyótisztítók használata nemcsak akkor lényeges, ha már beütött a baj. A megelőzés érdekében szintén jó szolgálatot tesznek a már bizonyított készítmények. A háztartásban rendszerint megtalálható ecet és szódabikarbóna keveréke is megállja a helyét prevenciós céllal.

Te hogyan használod a szanitereket?

A WC egy mindent befogadó szemetes? Itt landolnak az ételmaradékok és a használt popsitörlők? Ha ez utóbbi jellemző, akkor nem kell csodálkozni a gyakori dugulásokon. A fürdőszobában leginkább a hajszálak, a habzó alapanyagok túlöntözése, valamint a mértéktelen mosóporhasználat jelenti a legnagyobb kockázati tényezőt. Fontos, hogy a mosogatóban mindig legyen lefolyószűrő, a hajszálakat pedig azonnal javasolt eltávolítani a fürdőkádból, mielőtt még a rendszerbe kerülnének. Hajmosás, mosogatás, tusolás- hétköznapi elfoglaltságok, ám ha nem figyelsz, könnyen a dugulást kockáztathatod.

A duguláselhárítás ünnepnapokon is elérhető a lakóhelyeden tevékenykedő profik segítségével, de ez nem azt jelenti, hogy érdemes megvárni, míg beüt a baj. Figyelj a megelőzésre, és használd a szanitereket rendeltetésüknek megfelelően, a kellő körültekintéssel!