Duguláselhárítás és csatornatisztítás: működhet a kettő külön is?

Duguláselhárítás és csatornatisztítás: működhet a kettő külön is?

Az optimális duguláselhárítás érdekében időnként a womás csatornatisztítás elengedhetetlen. Érdemes tudni azonban, hogy a rendszer megfelelő működéséhez többféle út is vezet. Nem lehet elégszer hangsúlyozni a megelőzés fontosságát, amivel a makacs dugulások és a rendszerben zajló lerakódások ellen lehet tenni. A szaniterhasználati szokások mellett az ingatlan és a rendszer kora is befolyásolja azt, hogy milyen állapotban vannak a földben meghúzódó csövek. A szakemberek azt javasolják, hogy használt ingatlanok esetében célszerű kamerás cső- és csatornavizsgálattal tenni a rendszer megismerésének és a prevenciónak az érdekében.

Mi a teendő, ha dugulás jelei észlelhetők?

Mindenki találkozott már azzal a helyzettel, amikor nem folyik le a szennyvíz, esetleg a padlóösszefolyóból visszafelé jön az. A toalett külön téma, hiszen ha itt fordul elő dugulás, az bizony az egész ingatlan használatára rányomja a bélyegét. A korszerű, jelentős vákuummal dolgozó pumpa legalább olyan jó szolgálatot tesz az otthonban, mint a lefolyótisztító készítmények valamelyike. Ha ezek vannak otthon, esetleg ecet és szódabikarbóna is akad, akkor megpróbálkozhatunk a házilagos duguláselhárítással. A tapasztalatok azt mutatják, hogy gyorsan, általában egy órán belül ki szokott derülni, sikerül-e ez, vagy célszerű inkább szakemberre bízni a munkálatokat.

Házilagos duguláselhárítás vagy profi csatornatisztítás? A téma nem ilyen egyszerű!

Ugyan ma már a házilagos használatra szánt csőgörénytől kezdve akár professzionális eszközökig mindenfélét beszerezhetünk otthonra. A kérdés csupán az, hogy érdemes-e komoly ezreket, tízezreket elkölteni olyan berendezésekre, amiket laikusként talán nem is tudunk megfelelően alkalmazni. A profik womás csatornatisztítással, professzionális csőgörénnyel, kamerás csatornavizsgálattal állnak rendelkezésre, és ami ezeknél sokkal fontosabb, jelentős gyakorlattal rendelkeznek a duguláselhárítás világában.

A kamerás csatornavizsgálat is sokat segíthet!

A kamerás cső- és csatornavizsgálat egy nagyon okos módszer arra, hogy a teljes rendszer állapotát sikerüljön felmérni. Erre rendszerint akkor kerül sor, ha a duguláselhárítás nem működik a szokott módokon. Fontos, hogy ilyenkor megismerje a szakember azt, hogy mivel áll szemben, pontosan hol található dugulás, miért nem átjárható a rendszer. A csatornatisztítás elvégzése nem szükségszerű, de ha az ingatlan felől végzett duguláselhárítás nem jár eredménnyel, és a gond egyértelműen az udvar felőli részen van, akkor javasolt onnan megközelíteni a rendszert.