Csatornatisztítás: ha nem válnak be a lefolyótisztítók

csatornatisztítás

Az eldugult lefolyó mindig magában hordozza annak kockázatát, hogy az otthonhoz tartozó szaniterek teljesen használhatatlanná válnak. A dugulás helyének függvényében akár házilag is megoldhatod a gondot, de fontos időben észrevenni, ha hiába bajlódsz. A lefolyótisztítók között ugyan kifejezetten jól használható, eredményesen bevethető típusok is megtalálhatók, de a makacs dugulásokkal sokszor ezek sem tudnak mit kezdeni. Lássuk, mikor szükséges csatornatisztítás, és hogyan végezhető el az a leginkább hatékonyan!

Nem mindegy, hol van a baj!

Ha az eldugult csap kellemetlenségeit látod, akkor még mindig a legjobb helyzetben vagy. A szifont ugyanis még laikusként is könnyen szétszerelheted, s megszabadulhatsz a rendszer e részén levő szennyeződésektől. A gyakorlatban sokszor bebizonyosodik, hogy itt gyűlnek össze az ételmaradékok, a zsíros szennyeződések, vagy akár a borotválkozáskor eltávolított szőrszálak. Más a helyzet azonban akkor, ha a kád vagy a WC érintett. Esetükben a házilagos módszerek egy idő után kifújhatnak, s ilyenkor válik szükségessé a profi beavatkozás.

Kamerás csatornavizsgálattal közelebb a megoldás

Bizonyára hallottál már a kamerás csatornavizsgálatról. A száloptikás eszköz akár a kád és a zuhanykabin esetében is használható, hiszen a csövek méretéhez választja meg a szakember a méretet. A rendszer belső felületének feltérképezésével pontosan felismerhető, hogy hol és milyen dugulással van dolgunk. Az ilyen módszernek hála, elkerülhető a bontással járó minden negatívum, sőt, maga a duguláselhárítás is célirányosan történhet meg. Egyébként jó hír, hogy az esetek mindössze néhány százalékában van szükség ténylegesen bontásra.

Csatornatisztítás akár prevenció céljából is

A szaniterek optimális működését leginkább a hozzájuk tartozó rendszer határozza meg. A csatornatisztítás nagymértékben elősegíti az átjárhatóságot, s ez akkor is főszerepbe kerül, ha mindössze megelőzésről van szó. A preventív céllal elvégzett kamerás cső- és csatornavizsgálat meghálálja a ráfordított költséget, hiszen így elkerülhető a későbbi dugulás. Ehhez természetesen arra is szükség van, hogy ügyelj a helyes szaniterhasználatra.

Womás csatornatisztítás

A womás csatornatisztítás rendszerint beváltja a hozzá fűzött reményeket. Ha a nagynyomású eszköz helyett inkább a mechanikus tisztítás bizonyul hasznosabbnak, akkor is hamar átjárhatóvá tehető a rendszer. A házilagos praktikák ugyan remek választásnak bizonyulhatnak kezdetben, és a lefolyótisztítók, a korszerű WC pumpák egyre több háztartásban alapfelszerelésnek számítanak, de a makacs dugulásokkal szemben garanciát nem jelentenek. Szükség esetén a profi csatornatisztítás a megoldás – akár megelőzés céljából is.