3 ok a profik által végzett csatornatisztítás mellett

eldugult csatorna

Dugulás, kellemetlen szagok az ingatlanban? A használhatatlan szaniternél csak egy rosszabb van, mégpedig a visszafolyó szennyvíz esete. Van az a pont, amikor már nem segítenek a lefolyótisztítók és a nagy erővel végzett pumpálás sem. Sokan esküsznek a slag duguláselhárítás céljából történő használatára, de a szakemberek inkább a hozzáértésben és a gyakorlati tapasztalatokban bíznak. Nézzük, miért érdemes a csatornatisztítás teendőit profikra bízni!

1. Előfordul, hogy nem megy máshogy!

A leginkább kézenfekvő indok az, hogy egyes helyzetekben a házilag alkalmazható megoldások sora sem elegendő. Míg akár a makacs dugulásoknak is búcsút mondhatunk a korszerű, nagy nyomással dolgozó WC pumpával és valamilyen lefolyótisztító alkalmazásával, addig a csőrendszer mélyebb pontjain levő dugulásokhoz már nagyobb „tűzerőre” van szükség. Hasonló a helyzet azzal is, ha az évek során megszilárdult lerakódások szűkítik a csövek keresztmetszetét, és így azok átjárhatóságát.

2. Csatornatisztítás: nem csak a dugulás okozhat gondot!

Ha a konyha, a fürdőszoba vagy a toalett szaniterei nem használhatók, visszafolyik a szennyvíz, vagy egyszerűen le sem megy az, akkor elsősorban a dugulásra szoktunk asszociálni. Érdemes azonban tisztában lenni azzal, hogy szilárd lerakódások, zsírosodás, sőt, akár gyökér-benövés nehézségei is okozhatják a kialakult helyzetet. Mindennek feltérképezéséhez a szakemberek által használt kamerás cső- és csatornavizsgálat bizonyulhat a legjobb választásnak. A csövek méretéhez alkalmas eszközzel belülről nézi át a profi a rendszert, így pontosan be lehet határolni, hogy hol és mi okozza a dugulást.

A csatornatisztítás feladata természetesen nem merül ki ennyiben. A szakértelem a csövek anyagát illetően is kiemelt jelentőséggel bír. A vascsövek esetében a zsírosodás egyfajta helyreállíthatatlan rothadási folyamatot indíthat el. A PVC csövek hajlamosak arra, hogy a földben megkeményednek, ennek következtében pedig könnyen törnek. Bár a beton és az eternit csövek tartós megoldásnak bizonyulnak, de esetükben is számolni kell az elzsírosodással. Szükség szerint tehát nem csak a csatornatisztítás válhat aktuálissá, hanem az érintett csőszakasz cseréje is.

3. Professzionális gépek a csatornatisztítás szolgálatában

A magasnyomású mosó, profik által alkalmazva kitűnő választásnak bizonyul a rendszer átjárhatóvá tételére. Előfordulhat, hogy keményebb lerakódások jellemzők, ilyenkor kerül el a woma csatornatisztító gép, ami a makacs szennyeződésekkel és a csövek falához ragaszkodó szilárd anyagokkal is elbánik.