Megoldható a csatornatisztítás házilag? Miért nem ajánljuk?

Megoldható a csatornatisztítás házilag? Miért nem ajánljuk?

A csatornatisztítás fontos szerepet játszik otthonunk karbantartásában. Nemcsak megelőzhetők segítségével a dugulások, hanem a már kialakult lerakódásoktól is megszabadulhatunk. A duguláselhárításhoz hasonlóan a csatornatisztítás feladatát is sokan házilag igyekeznek megoldani. Cikkünkben annak is utánajárunk, hogy miért javasolt ezt inkább szakemberre bízni. Alapvetően elmondható, hogy a slaggal való tisztítás kevésbé hoz eredményeket, ellenben a dugulást akár még nagyobbá is teheti.

A szifon tisztítása praktikus házilagos megoldás

Az eldugult lefolyók gyakran a csapok esetében jelentenek gondot. A pumpálás mellett a szifon kitisztítása is eredményt hozhat ilyenkor. A dugulások elkerülése érdekében érdemes rendszeresen szifontisztítást végezni. A szifon a csatornarendszer eleme, amely megakadályozza, hogy a kellemetlen szagok visszaszivároghassanak a lakásba.

A szifontisztítás egy egyszerű, de hatékony módja annak, hogy megelőzzük a dugulások kialakulását. Ehhez először is távolítsuk el a szifon fedelét, majd tisztítsuk meg alaposan a szifon edényét és a lefolyócsövet. Használjunk ecetet és szódabikarbónát a lerakódások eltávolítására, majd öblítsük le bő vízzel.

A dugulások gyakori okai a lerakódott szennyeződések és a nem megfelelően használt vagy karbantartott csatornarendszer. A szifon rendszeres tisztítása segít megelőzni ezeket a problémákat, így érdemes időről időre ezt a tevékenységet is beiktatni a lakás karbantartási, takarítási rutinjába.

A womás csatornatisztítás folyamata

A womás csatornatisztítás folyamata speciális berendezések segítségével történik, ilyenkor magas nyomású vízsugarat juttatnak a csatornába, mely képes feloldani és eltávolítani az akár makacs, évek óta fennálló lerakódásokat is. Ez a módszer nemcsak hatékony, de környezetbarát is, hiszen nem igényel erős vegyszereket a tisztításhoz. A rendszeres tisztítás lehetővé teszi, hogy elkerüljük a dugulásokat, csökkentsük a szennyvízrendszerben keletkező kellemetlen szagokat, valamint meghosszabbítsuk a csatornarendszer élettartamát is.

Milyen szennyeződésekre jó a womás csatornatisztítás?

A csatornatisztítás módszerei között szerepelhet a mechanikai tisztítás, mely során speciális eszközök segítségével távolítják el a szennyeződéseket a csatornákból. Emellett alkalmazható vegyszeres tisztítás is, mely kémiailag oldja fel a lerakódásokat. Fontos szerepet játszik a magasnyomású vízmosás is, mely hatékonyan távolítja el a dugulásokat a rendszernek azon a részén, ami például az ingatlan felől nem, vagy csak nagyon nehezen, kisebb hatékonysággal lenne elérhető.

A dugulások gyakori okai között szerepelnek a hajszálak, ételmaradékok, papír vagy egyéb szilárd anyagok, melyek könnyen elakadhatnak a csatornarendszerben. A nem megfelelő használat, a rendszeres karbantartás hiánya és a szakemberek által előírt tisztítási módszerek figyelmen kívül hagyása is okozhat dugulást.

A csatornatisztítás megelőzése érdekében fontos rendszeresen karbantartani a csatornahálózatot, és elkerülni a nem megfelelő anyagok bejutását a rendszerbe. Használjunk szűrőt a lefolyókban, kerüljük a zsíros, olajos anyagok leengedését a rendszerbe, és ne dobáljunk nedves törlőkendőt, női higiéniai termékeket, használt macskaalmot, ételmaradékot és egyéb tárgyakat a WC-be.