A vízkő miatt állt le a szökőkút

A Martonvásár főterén lévő szökőkút eldugult, amit ezúttal vízkő okozott.

Womás készülékünkkel kis küzdelem után sikerült eltávolítani a dugulást, így megint lehet élvezni a város főterén a látványt és a felüdülést adó hűs permetet.
Ez pedig az egyre melegebb időben igencsak jól tud esni 🙂

Tudta, hogy a vízkő a szökőkutak réme? Gondolta volna, hogy a közterek díszei is gyakran eldugulnak? Igaz, ma már léteznek napelemes szökőkutak is. Jóllehet ezek inkább madárúsztatókhoz, kis tavakhoz, medencéhez ideálisak a lakosok körében. A vízköves szökőkút és a dugulás mégis máig érinti a közparkok szökőkútjait. Ezek szórófeje jóval nagyobb, monumentálisabb társainál. Nem beszélve arról, hogy többségük masszív lefolyórendszerrel, víznyomással és termodinamika által működik.

Nem csoda, ha a vízkő gyakran elveszi a szép látványt a turisták elől. A duguláselhárítás olyan feladat, amivel székhelyünkön, Martonvásáron is sikerrel megküzdöttünk. A mi szakmánk a duguláselhárításkor jelenik meg a tettek helyszínén. Duguláskor megnyitjuk a szökőkút aknáját és lefolyó rendszerét. Spirállal, szivattyúval elérjük a csatorna problémás részeit.

Igaz, hogy a szökőkút szivattyú ma még nem mindennapos kellék, de jó barátja minden nagy- és kisvárosnak, ha vészhelyzet van és illik elhárítani! A szivattyúrendszerek nem idegenek tőlünk, hiszen gyakorló tűzoltóként mi is napi munkát végzünk. Martonvásáron mi voltunk, akik nekiláttak a hősi munkának – pedig nem égett a ház, csak a köztéren kiáltott a szép látvány segítségért.

További módszerek

A duguláselhárítás során gyakran ólomakku tölti a szivattyút, hiszen nem könnyű a csövekre nyomást mérni. De nemcsak köztereken, Martonvásáron és más városokban állunk rendelkezésre.

A kerti tavak ugyanúgy szivattyúzást igényelnek és építésük engedélyhez kötött. Az ellenőrzések során, de a tűzoltók munkájakor is szembenézünk a ténnyel: az eszközt nem tudják használni, megvenni.

Ebben az esetben ideális, költséghatékony megoldás „kölcsön” szivattyúval, évi 1-2 alkalommal a munkát elvégeztetni. Jóllehet, a bel- és kültéri arzenál olykor kétségbe ejtheti a kertészeket, tavak gazdálkodóit. Pedig szakemberrel mind a kerti szökőkút, mind a köztéri monstrum is jól kezelhető: hagyjuk ezt azokra, akik már ezerszer végezték! Legyen bár szökőkutas vagy szűrőtápláló, kis- és nagy patakszivattyú, az állóképesség a nagy víznyomás miatt kiált segítségért. A néhány Voltos áramellátás ott is biztosít szabad átjárást, ahol a víz az úr, és nem a mérnöki tervezés.

Gyakran elvárható, hogy a szökőkutakhoz mélyszívófejes szivattyúval dolgozzon a szakember.  A több fokozat, a kopástól, szilárd szennyeződéstől mentes drágább gépek akár fúrt kutakhoz, háztartások hidrofor rendszeréhez is jól alkalmazkodik. Nem utolsó szempont, hogy a kertek, földsátrak öntözésekor, de akár a csőkutakból való vízkinyerés is hasznos jószágok. Az öntöttvas motorpajzs, a diffúzor és a stabil tengely biztos alap a kármentéshez.

Ezek az eszközök azért is korszerűek, mert a folyadékszállítást gyorsan, kis költségen segítik. A vízköves szökőkút látványát eltüntetik a hatásos oldószerek lefolyóba öntésével. A szerelési mélység sem utolsó szempont ahhoz, hogy szakembert hívjon segítségül!
Időt, rengeteg pénzt spórolhat azzal, ha hív minket és megegyezünk!

Anélkül, hogy az áram megrázna bárkit és anélkül, hogy tönkre tennénk a látványt, a köztéri parkokat, a tavak vízminőségét szépen karban lehet tartani. Miért is ne? Hiszen a felszín alatt itt is csatornák hálózata épült, a dugulás, a vízkövesség fájó probléma a városgazdálkodóknak is.

Martonvásár szerencsés, hogy ilyen szép köztérre ilyen praktikus segítségre van lehetőség. Pedig esély mindenkinek jár és olyan város szinte nincs is, ahol a szobrok mellett ne lenne egy-egy szökőkút is!

 

Martonvásári szökőkút dugulása vízkő miatt
Martonvásári szökőkút dugulása

Hívhat minket éjjel-nappal, hétközben vagy ünnepnapokon is!