A popsitörlő a WC ellensége

A nedves popsitörlő egyre népszerűbb, de azt kevesen tudják róla, hogy annak anyaga nem oldódik, ázik át a vízben, ezért igen könnyen okozza a csővezetékek, WC eltömődését.

Ezúttal Budapest belvárosának egyik irodaházába hívtak minket, mivel eldugult a WC.
A falban még nagyon régi vasból készült csőlefolyó volt, aminek belsejéből a rozsdásodás miatt kis lemezkék álltak ki, ezeken akadtak fent a popsitörlők. Spirálos készülékkel tudtuk megszüntetni a problémát. Ajánljuk, hogy a saját – és a környezetvédelem – érdekében kérjük, használjanak inkább hagyományos, a vízben feloldódó papír WC-papírt.

Mi történik ilyenkor?

Amikor beledobjuk a popsitörlőt a fürdőszoba WC-be a sivalkodó kisbabával a kezünkben, sokszor nem gondolunk a következményekre.
A WC-dugulás klasszikus oka kisgyermeket nevelőknél az eldobhatónak, panel WC-ben lehúzhatónak hitt popsitörlő kendő.

Fürdőszoba praktikák, konyhai mosogatók, okoseszközök… a kínálat lenyűgöző. Sokan tényleg elhiszik a médiazajban, hogy amit a tévében hallanak, vagy nagy gyártók állítják, csakis a színtiszta igazat képviseli. De vajon belegondolnak-e anyukák, nagymamák abba, hogy az alig tíz centis csöveken hogyan fér át a polipropilén?

Mert bizony a popsitörlő nem más, mint masszív műanyag, mérnöki rétegzettséggel.
Ugyan miért bomlana le egy műszállal kevert, cellulóztól alig szakítható illatos kendő?

Mivel a poliészter rendkívül ellenálló rostokból készül, épp azért nem szakad, hogy elkerüljék a bőr dörzsölését. Hiába reklámozzák a tudományos háttérrel, szigorú bőrgyógyászati tesztekkel, a panel fürdőszoba réme bizony a törlőkendő!

„Bőrápoló” hatását a popsitörlő inkább azzal fejti ki, hogy minimum 90%-ban tisztított vízzel készül. A PH-puffer rendszer pedig azért lett szabadalom, hogy a kisbaba vékony bőrén ne fogjon ki a sokszori irritáció. A citromsavval, természetes illatosítókkal eladhatóvá tett termékek ráadásul tartósítószerrel maradnak „frissek”. Nem csoda, ha a nyitott csomagban napokig nedves kendők csábítanak némi könnyelműségre.

Igaz, hogy a gyártói garancia olyan reklámfogás, amitől a vártnál többre is következtetünk. De mégsem ajánlott lehúzni a WC-ben semmi olyasmit, amivel a becsült kár alig felmérhető. Még akkor sem, ha a bababőrt kímélik: a laborok nem számolnak az emberi tévedéssel.

Más eset, ha éppen a konyhai mosogató dugul el. Ilyenkor, de akár fürdőszoba felújításkor is, gondolkodjunk el azon, megérné-e a beszerzést, építkezést újra kezdeni? Ugye a válaszuk „nem”? Akkor tehát nincs más teendő, mint a józan ész szabályai szerint a lakás fürdőszobáját, a WC-t és a lefolyókat becsben tartani.

Speciális eszközeink

A duguláselhárítás során olyan gépeket kell ilyenkor bevetni, amelyek a könyökcsövek mélyére beérnek, a zuhany, bidé, de még a fürdőkád „mélye” is rejt olykor egy-egy törlőkendőt. Házilag a kísérlet csak küzdelem, hiszen reménytelen kiszedni a véletlenül lehúzott kendőt! Speciális, erre tervezett eszközökkel, sokszor csak a kültéri csatornából lehet kiszedni az „eltévedt” törlőkendőt. Konyhai mosogató dugulásnál pedig gyakran a zsíros lerakódások miatt kell falat bontani.

Legyen bár intim törlőkendő, nedvesített WC papír, baba popsitörlő, az alkoholon, vízen, glicerinen túl mindegyik esetén textíliákról van szó. Emlékezzünk rá bármikor, bármilyen helyzetben, hogy csakis a papírből készült törlőkendők mehetnek a lefolyóba! A panel fürdőszoba nemcsak attól lesz csinos, hogy szép a bidé és a piperepult: vigyázzunk rá, legyen a fürdőnk rangjához méltó.

Az okozott kár felbecsülhetetlen, hiszen nemcsak a panel fürdőszoba „szépsége” sérül. Akár falbontással, akár anélkül sikerül kiszedni a popsitörlőt, nemcsak a drága idő, hanem a pénztárca is megsínyli! Az ipari eszközökkel tisztítást ezért kerüljük el megelőzéssel: tároljuk a kozmetikai, pipereszereket a kagylótól, lefolyótól távol. Ne tartsunk semmilyen nedves kendőt, popsitörlőt a panel fürdőszoba polcon, amit gyerekek könnyen elérnek. Ha már megtörtént a baj, hívjon bennünket és mi a baljós jelekkel megküzdünk.

 

Popsitörlő- WC dugulása
WC dugulása

Éjjel-nappal, hétközben vagy ünnepnapokon is rendelkezésére állunk!