Hova tűnt a WC illatosító? Dugulás

WC dugulás miatt hívtak minket egy budapesti panel lakásba, ahol az is kiderült a tulajdonossal való beszélgetésünk során, hogy volt ugyan WC illatosító is, de nem tudják, most hol lehet.

Ilyenkor mindig gyanakodhatunk, hogy az illatosító “leugrott”, és NEM, tényleg nem az a megoldás, hogy bárhogyan is, de letuszkoljuk, hogy aztán az máshol okozzon dugulást a későbbiekben. Ha nem látható, kivehető, mindenképpen kérje szakember segítségét. Természetesen a dugulást megszüntettük, egy speciális pumpával visszaszívtuk az elszabadult illatosítót.

Illatosítók régen

Jóllehet, illatosítót a WC-ben már az ókorban is használtak a háztartások: eleinte gyógynövényeket, virágszirmokat préseltek, tapostak, hintettek el az otthonukban. Ezért nem csoda, hogy az új korok is a piszoár és a wc tájékán erre az életérzésre hajaznak. Levendula, citromfű, menta áll a jobb hangulatért csatasorba. De belegondolunk-e abba, vajon milyen árat fizetünk azért, hogy piszoár használatkor nagyobb legyen a komfortfokozat?

Az illatosító wc és fürdőszoba tájékán kissé furcsa lehet azoknak, akik ódzkodnak a művi dolgoktól, a modern kor megoldásaitól. Pedig a duguláselhárítás során nemcsak a közterek szorulnak segítségre, de a piszoár, a WC környéke is. Ahogyan a potpourri is a szobába való, az illatosító sem maradhat a WC kagylón belül. A rögzített, stabilnak reklámozott tartókról mindig kiderül, hogy tudnak nagy kárt is okozni. Mivel anyaguk, állaguk nem sokat változik a wc tartályban álló hidegvíztől, ezért nem csoda, ha lehúzva együtt sodródik oldószer nélkül a vízsugárral a csatornában.

A piszoárok a toilett tisztítók és illatosítók népes családját régóta ismerik, az új márkák együtt kerültek a piacra a rendszerváltással. Nem kivételek ez alól a wc tisztító tabletták sem, amiket úgy hirdetnek, hogy aktív mikroorganizmusok táplálnak. Azok a szerek, amelyek tényleg leszedik a makacs lerakódásokat, szintén dugulást okozhatnak. Hiszen hiába bontják le a szennyeződést, szemcséik összegyűlnek és besűrűsödve egységes masszává a csövekben bent maradnak.

Konditermi boxok, autók illatosítására biztosan tökéletesen alkalmasak az illatpárnák, ezért megfontolandó, hogy gél állagú „segítség” helyett inkább higyjünk a természet megoldásaiban. A tabletták még „célhelyükön”, a mosogatógépekben is dugulást okoznak, hát még a wc-ben! A szűk könyökcsövek, tartályok és fali vezetékek sokszor ezekkel már nem bírnak. Fontos ezért, hogy a masszákat ne tegyük ki a vízpróbának! Egy otthon sem érdemli meg, hogy néhány oldhatatlan zselé kedvéért sok pénzért falat bontsanak.

Sok termékre ráírják, hogy érheti 50 Celsius fokot is meghaladó hő. Ez a tény is azt sugallja, hogy az állagát extrém körülmények közt is megtartja. Hiába olvassuk a címkén, hogy a légfrissítők nem helyettesítik a jó higiéniai gyakorlatot. Mit sem érnek a figyelmeztetések, ha jön a dugulás, akár a szennyvíz is visszafolyhat. A wc-ben, piszoárban eltűnt illatosítók sokszor „baleset” áldozatai, hiszen csekély rögzítés van számukra biztosítva. A hatalmas vízsugár, a nyomás hatására gyakran maguk a termékek is „elillannak”.

Hova tűnt a WC illatosító?

Hívhat minket éjjel-nappal, hétközben vagy ünnepnapokon, mi ott leszünk!