Húgykő miatt dugult el a piszoár a sportközpontban. Lássuk, mit tettünk!

Egy nagy budapesti sportlétesítménybe hívtak minket, ahol a húgykő okozott dugulást. Itt speciális típusú, vízmentes, öblítés nélküli piszoárok vannak felszerelve, amik egy ún. bűzelzáró patronnal rendelkeznek, ezzel akadályozva meg a húgykő, vízkő lerakódását.
Az öblítésnélküliség egyben vízspórolást is jelent, ami nagyon praktikus. Viszont a bűzelzáró patronok kapacitása véges, a húgykő felrakódását csak egy bizonyos számú használatig képes megakadályozni, időnként cserélni kell. A speciális piszoár egyben speciális belső kialakítást is jelent, ezért nem volt egyszerű a tisztítása sem. Spirállal törtük fel a lerakódott húgykövet, így tudtuk a dugulást megszüntetni.

Vannak dugulások, melyeket házilag igencsak nehéz elhárítani: hol a vízmentes piszoárral van baj, hol a húgysav teszi csúffá a fürdőszobát. A húgykő okozta dugulás olyan régi történet, mint maga a csatornázás, a városi élet. A rómaiak által először bevezetett szennyvíz elvezető rendszerek nem kis fejtörést okoztak a birodalmi császároknak sem. Miért tart máig a húgykő probléma? Miért küszködik minden háztartás ezzel?

A válasz egyszerű, hiszen bármilyen fejlett a technika, az emberi kiválasztórendszer nem változik meg. A dugulást okozó húgykő leginkább betegség előjele: a húgyúti kövesség a vese elégtelensége. A kövek sokszor nem okoznak semmilyen panaszt, hiszen sokan élnek e tünetekkel. Pedig a derékfájás vagy a görcsös hajfájás is intő jel, hogy indokolt lenne egy vizsgálat a húgykövességre. Pláne, ha a vesevezetékbe jutnak és vizelet elfolyásnál gyötrik az embert: a vesegörcs „örök emlék” lesz mindenkinek. A húgyhólyagkövek panaszakor is megsínyli a WC és a vízmentes piszoár a betegséget. Húgykő esetén nem árt, ha nemcsak a WC-t nézetjük meg szakemberrel!

Dugulást tehát nemcsak gondatlanság, eldobott popsitörlők okoznak vagy illatosítók a WC-ben. A húgysav maró hatása felér a sósavéval, hiszen olyan vegyület, ami vízben alig oldódik. Ez az oka annak, hogy a fehér, kristályos vegyület, ami a nukleinsavakat építi le a szervezetben, gyakran a családok rémálma lesz. Jó hír az, hogy védekezhetünk is a magas húgysavszint – s így a WC szennyeződése ellen – több C vitaminnal, a kolbász és húsfélék elhagyásával étkezésünkben. Üröm az örömben, hogy a vér húgysavszintjét éppen az csökkenti a szervezetben, ha kihajtjuk belőle! Emiatt az erre szedett gyógyszerektől – de anélkül is – állandó mizéria a WC-k és vízmentes piszoárok kezelése.

A húgykő ellenségei mára a masszív vegyszerek lettek, bevetésüket bízza szakemberre! Ha sem a boltokban kapható dugulásellenes szerek, sem a citromsav és az ecet nem segítenek, egyszeri alapos tisztítással látványos eredményeket érünk el. Ha vízmentes piszoárt vettünk, vagy kevés a lefolyóvíz a WC-ben, főleg a fajansz területe lehet kárvallott a szennyezésben.

Sokunknak fejtörést okoznak a régi típusú eternit, beton, de akár ólomból készült lefolyócsövek. Ezek tipikusan fellelhetők a régi építésű, akár műemlék épületekben. Rendkívül veszélyes házilag próbálkozni, hiszen a jószándék sokszor balul sülhet el: a sósavas tisztítás mérgező gázai és gőzei tovább rontják a helyzetet.

Környezettudatos termékekkel, szakértő felkérésével akár egyszeri húgykő-kezelés segít kezelni az ügyet. Duguláselhárító szakemberrel kisgépek segítségével magas nyomáson tisztíthatók a csövek, pláne akkor, ha a húgykővel „párban jár” a vízkő is. Ezek ellen védekezni bolti szerekkel örökké tartó, kilátástalan küzdelem. A dugulás mellett ezért a húgykő oldása, leszedése a fajanszról nemcsak azért kihívás, mert nem esztétikus. Azért is tilos lenne házilag tisztítani, mert a húgysav mindig is létezni fog, életünk végéig „elkísér” minket.

Bár a zuhany, kád, padlóösszefolyó tisztítása mind más-más eljárást követel meg, a húgysav okozta károk ellen igazi motorral hajtott berendezések szállhatnak be a küzdelembe. Amikor WC-k és vízmentes piszoárok kerülnek szemlére egy-egy ház eladásakor, vagy értékbecslésen, jelentős költségeket takaríthat meg egy gyors, alig egy óra alatt elvégezhető húgykőmentesítéssel. Hívjon minket, hiszen sok éves praxisunkban láttunk már masszív húgykövet. Ezeket sem házilag, sem savakkal nem tudták eltávolítani. Mi sem ajánljuk ezt! Tekintve az égési sérülést, a munkából kiesést, amit egy-egy házi tisztítással okozhat magának az ember, legolcsóbb és leginkább praktikus megoldás azonnal hívni egy szakembert!

Itt többet is megtudhat a piszoárok karbantartásáról.

Eldugult piszoár - húgykő
Eldugult piszoár