Gyökér az eternit csőben

Sok helyen, így Budapesten is, számos régi épület csatornarendszere eternitből készült.

Ez a kemény, rugalmatlan anyag könnyen reped, a kis réseken pedig hamar utat találnak a rossz helyre ültetett növények gyökerei. Benövik azt, így szűkítve a cső keresztmetszetét, ami idővel garantáltan duguláshoz vezet.

Ez történt egy budapesti társasház kertjében is, ahol a tünet a szennyvízakna feltelítődése volt, az ok pedig az, hogy a gyökérzet áttörte magát a gyenge eternit csatornán.

A dugulást spirálos gépünkkel hamar megszüntettük. Gyorsan felhívtuk a tulajdonosok figyelmét, hogy az elavult eternit technológiával készült csőszakaszt minél előbb cseréltessék ki korszerű PVC-re (polivinil-klorid).

Ez a narancssárga műanyag cső nem csak rendkívül erős, de ellenáll az erős vegyszereknek is, ami pedig belülről marja, gyengíti a csatornarendszereket.

Azért is fontos a már lyukacsos eternit (műpala) cső cseréje, mert a kis réseken kiszivárgó szennyvíz egyrészt feláztatja a talajt, másrészt ideális környezetet biztosít a gyökerek számára. Így azok ismételten belenőnek és eldugítják a csatornát.

A gyökérzet újbóli benövését kétféleképpen is megelőzhetjük: vagy a már meglévő növényzet átültetésével (végső esetben kivágásával), vagy az új fák, bokrok telepítésekor figyelembe kell venni a föld alatti csatornahálózatot.

A közműtérképek ma már mindenki számára elérhetőek az internet segítségével.
Pl. itt is.

Eternit csőbe nőtt a gyökér